Bitcoin alım satım işlemlerinizi Block Earner'da dakikalar içerisinde Türk Lirası ile gerçekleştirebilirsiniz. Hesap oluşturma ve kimlik doğrulama işlemlerini tamamladıktan sonra hesabınıza Türk lirası yatırarak Kripto Al/Sat sekmesinde "Bitcoin Al" butonuna tıklayın ve dilediğiniz miktarda Bitcoin alıp satın. Platformda minimum kripto alım satım limiti yalnızca 1 TL'dir.
Bitcoin fiyatı, son yıllardaki popülaritesinin artması ile birlikte günden güne artan kitlelerce sorgulanmaktadır. Bitcoin değeri, gerçek zamanlı olarak dolar ve TL cinsinden sayfamızda yer almaktadır.
Bitcoin, blockchain teknolojisinin bir ürünü olarak geliştirilen, tamamen merkeziyetsiz ilk kripto para birimi ve ödeme sistemidir. Bitcoin ağı, dünyanın dört bir yanındaki kişilerin birbirleri arasında varlık transfer edebilmesine ve bu işlemi herhangi bir aracı olmadan yapmasına olanak tanır.
2008 Mortgage Krizi sonrasında dünyadaki parasal sisteme tepki olarak ortaya çıkarılan Bitcoin, toplam 21 milyon adetten oluşan sabit arza sahiptir. Büyük bir çoğunluğu madencilik sayesinde çıkarılmış ve 2023 Mayıs ayında dolaşımdaki adet 19.369.275’dir.
İlk kullanım amacı eşten eşe ödeme sistemi olsa da, Bitcoin günümüzde bireysel ve kurumsal yatırımcılar tarafından yoğunlukla yatırım amaçlı olarak kullanılmaktadır. Bunun yanısıra, 2021 yılı itibari ile bazı ülkelerde para birimi olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Bitcoin'in değeri, piyasadaki bütün alınıp satılan varlıklar gibi arz ve talep doğrultusunda belirlenmektedir. Ek olarak üretim maliyeti olan enerji bedeli de göz önüne alınmalıdır. Çıkışının ilk yıllarında global gelişmelerden çok etkilenmese de son dönemlerde dünya piyasalarıyla yoğun bir korelasyon içerdiğini görmekteyiz. ABD, Çin, Japonya gibi güçlü ülkelerdeki faiz, enflasyon, yıllık getiri eğrileri, işsizlik oranları doğrudan olmasa da BTC fiyatını etkileyebilen faktörler arasında yer alıyor.
Global etkenlerin dolaylı etkisinin yanısıra kripto endüstrisindeki gelişmeler de Bitcoin fiyatında etkiye sebep olmaktadır. Örnek olarak, 2022 Mayıs ayında yaşanan Luna krizi, kripto para fiyatlarında büyük bir etkiye sebep olmuştur.
Bitcoin hesabı açma, kripto borsalarında hesap oluşturma yerine yaygın kullanılan bir tabirdir. Bir borsada hesap açmak için email adresi ve telefon numarası çoğu zaman yeterli olmaktadır.
Block Earner'da hesap açma işlemi aşağıdaki gibi gerçekleştirilmektedir.
Websitemizin sağ üst tarafında bulunan "Hesap Oluştur" butonuna tıklayın. Açılan pencerede kullanmak istediğiniz e-posta adresinizi ve şifrenizi belirleyin. E-posta doğrulama kodunuzu girin ve e-posta adresinizi doğrulayın. Telefon numaranızı girerek SMS doğrulamasını gerçekleştirin. Hesap bilgilerinizi doldurun ve hesap oluştura tıklayın.
Tebrikler, kripto hesabınızı güvenle kullanabilirsiniz!
Bitcoin satın almak ve satmak için birden farklı yol izlenebilir. Bunlardan ilki bir kripto para borsasında hesap oluşturup itibari paranızı borsaya aktarmak ve Bitcoin alım satımı yapmaktır. Tezgah üstü işlemler (OTC) olarak bilinen yöntem ise bir BTC borsasında hesap oluşturmadan da alım satım yapmanıza olanak tanır. Bu işlem tıpkı bir takas gibi nakit para karşılığında ağ üzerinden gönderilecek varlıklarla yapılır.
Kolayca bitcoin alım satım işlemleri için tek yapmanız gereken dakikalar içerisinde Block Earner'da hesap oluşturmaktır. Hesap oluşturup kimlik doğrulama işlemlerini tamamladıktan sonra Nakit Hesabına tıklayarak tüm banka hesaplarından Türk lirası yatırabilirsiniz. Daha sonra Kripto Al/Sat sekmesine giderek Bitcoin'in yanındaki "Al" butonuna tıklayın. Açılan sayfada satın almak istediğiniz miktarı Türk lirası olarak yazın ve "Al"'a tıklayın. İşlem onayınızdan sonra varlıklarınız Kripto Al/Sat hesabınıza geçecektir.
Bitcoin, sanılanın aksine cüzdanlarda değil blockchain üzerinde saklanmaktadır. Yani, aslında sakladığımız şey varlık değil, bu varlığın sahiplik yetkisidir. Bir transfer işleminde de gerçekleşen olay bir cüzdanda var olan Bitcoin'lerin yer değiştirmesi değil, o varlıkların yeni sahibinin blokchaine yazılmasıdır. Kripto paralarda "saklamak" çoğunlukla o varlığı güvende tutmak anlamında kullanılmaktadır. Varlıklarınızı güvende tutmak için kullanacağınız BTC cüzdanlarında farklı avantaj ve dezavantajlar bulunmaktadır.
Soğuk cüzdan kullanımında taşınabilir belleğin internete bağlı olmaması dışardan gelecek kötü niyetli saldırılara karşı varlıkların güvende olmasını sağlarken, belleğin kaybolması durumunda varlıkların geri döndürülememesine yol açabilir.
Sıcak cüzdan olarak adlandırılan merkezi borsa cüzdanları ya da merkeziyetsiz cüzdanlarda varlıklar genellikle kısa vadeli olarak saklanmakta, daha sık alım satım işlemleri yapılmaktadır. Bu cüzdanlardaki riskler, detayları araştırılmadan izin verilen kötü niyetli bir akılı kontratın varlıklarınızı çalması, Bitcoin'lerinizin bulunduğu merkezi borsanın hack saldırısına uğraması, batması veya kapanması durumu sayılabilir.
Günün sonunda bir kripto varlığın güvende tutulması sahibinin alacağı önlemlere (özel anahtarın paylaşılmaması, güvenilmeyen internet ağlarına bağlanılmaması, güvenli borsalarda işlem yapılması) bağlıdır.
Bitcoin cüzdanları sahip olduğunuz Bitcoin'leri tutmak ya da saklamak amacıyla değil, bu varlıkları transfer etmek amacıyla kullanabileceğiniz uygulamalardır. Bu cüzdanlar mobil, masaüstü, kağıt, harici yazılım cüzdanları olabilir. Masaüstü veya mobil bitcoin cüzdanı oluşturmak için bir uygulama indirmeniz gereklidir. Uygulamayı kurup cüzdanınızı oluşturduktan sonra Bitcoin adresinizi "Yeni Alıcı Adresi Oluştur" butonuna basarak alabilirsiniz. Masaüstü ve mobil cüzdan örnekleri: Bitcoin Core, Electrum, Bitpay, Bither.
Kağıt cüzdanlar, varlıklarınızı bir kağıdın üzerinde bulunan adrese aktarmanızı veya oradan transfer etmenizi sağlar. Genel ve özel anahtarınızı QR kod şeklinde üzerinde barındırır. Kağıt cüzdan oluşturmak https://www.bitaddress.org/ adresini ziyaret edebilirsiniz. Donanım cüzdanları ise varlıklarınızı harici bir donanımda taşımanızı sağlar.Ledger ve Trezor örnek olarak sayılabilir.
Bitcoin ödül yarılanması -bir diğer adıyla "Halving"- Bitcoin ağında madencilere verilen ödüllerin yarıya düşürülmesi anlamına gelir. Örneğin, bir madenci günde 10 BTC kazanırken, halving sonrası bu ödül yarıya düşer. Bu işlem yaklaşık 4 yılda (her 210.000 block'da) bir kez gerçekleşir. Genesis Block olarak adlandırılan ilk bloğun 2009 yılında oluşturmasıyla birlikte, ödül sayısı block başına 50 olan Bitcoin’in geçirdiği üç halving sonrasında ödül sayısı 6,25 BTC’ye düşmüştür.
Bitcoin halving tarihleri ve block başına verilen ödüller aşağıdaki gibidir:
Block Sayısı Ödül Miktarı Tarih
(Genesis) 50 BTC 9 Ocak 2009
210.000 25 BTC 28 Kasım 2012
420.000 12.5 BTC 9 Temmuz 2016
630.000 6.25 BTC 11 Mayıs 2020
Bitcoin ödüllerinin sıradaki yarılanma zamanı ise 2024 Nisan ayına denk gelmektedir. Block başına 10 dakika olan süre farklı zamanlarda ekstra madenci katılımıyla düşebilir. Fakat Bitcoin, kendisini birkaç block sonrasında günceller. Bu nedenle sıradaki yarılanma tarihi net olarak belirlenemez.
Bitcoin madenciliği, ekran kartı ve işlemci gücü kullanılarak BTC üretmek anlamına gelir. Bilindiği üzere Bitcoin, “Proof of Work” algoritması ile çalışır. Blockchain’de yapılan işlemlerin onaylanması için ekran kartı ve işlemciler kullanılarak “Hash Puzzle” adı verilen şifreler çözülür ve işlemler onaylanır. Bu işlemi yapan bilgisayarlara sahip olan kişilere madenci (miner) denir. Blockchain’de gerçekleşen işlemlere onay veren madenciler ödül olarak Bitcoin(BTC) kazanır.
Şu anki şartlarda Bitcoin madenciliği yapmak için güçlü ekran kartlarına veya işlemcilere ihtiyacınız bulunmaktadır. Sıradan bir bilgisayar donanımı ile Bitcoin madenciliği mümkün değildir. Fakat bunun yanında, internet üzerinde bilgisayarınızın üretim gücünü başka birine delege ederek ya da birleştirerek madencilik yapmanız mümkündür. Bu gibi uygulamalara “Mining Pool” yani “Madencilik Havuzları” denir.u sistemde, tek başına madencilik yapabilecek donanımı olmayan kişiler bir topluluğa katılarak birlikte madencilik yapar ve sarf ettiği güç ile orantılı olarak ödül kazanır. Bu sistemi sunan altyapılar ise kazanılan ödüllerden bir kesinti alır.
Kredi kartı ile Bitcoin almak, yurtdışı menşeili kripto borsalarında bir seçenek olarak sunulsa da Türkiye'de kayıtlı ve MASAK kuralları çerçevesinde operasyonel süreçlerini yöneten firmalarda mümkün değildir. Şu an kredi kartı ile kripto varlık satımı yapan yurtdışı merkezli borsalarda ise işlem ücreti %10 civarındadır. Bu nedenle kolay olmasına rağmen yüksek işlem ücretleri nedeniyle tercih edilmemektedir.
Bitcoin korku ve aç gözlülük endeksi, kripto para piyasasında alım-satım yaparken dikkate alınan yardımcı indikatör olarak kullanılır. Endeksi hesaplarken volatilite, market hacmi, sosyal medyadaki yazılar, anketler, BTC dominans değeri ve Google trend aramaları farklı katsayılar ile gözönüne alınarak 0 ile 100 arasında bir sayı çıktısı elde edilir. Bu sayının 100'e yakın olduğu zamanlar "Aşırı Açgözlülük Dönemi" olarak tanımlanır ve satış bölgesi olarak görülür, 0'a yakın olduğu durum ise "Aşırı Korku Dönemi" olarak tanımlanır ve alıma uygun bölge olarak düşünülür.
Bitcoin (BTC), Satoshi Nakamoto adlı kişi veya kişiler tarafından 2008 yılının Kasım ayında “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” makalesiyle ortaya çıkmıştır. Nisan 2011 yılına kadar geliştirmelere devam eden Satoshi, geliştirmeleri Bitcoin topluluğuna bırakmış ve ortadan kaybolmuştur. Bitcoin ağının faaliyete geçtiği ilk yılda kazılan 1.8 milyon BTC'nin 1.1 milyon adetinin Satoshi'ye ait olduğu düşünülmektedir.
Her ne kadar fikri ortaya atan ve geliştiren Satoshi de olsa, Bitcoin'in sahibi topluluktur. Açık kaynak kodlu ve herkese açık olduğu için dünyanın her yanındaki kişiler ağa dahil olabilir ve bu topluluğun bir parçası, Bitcoin'in sahibi olabilir.
Kullandığı Proof of Work (İş Kanıtı) algoritmaları nedeniyle yüksek miktarda enerji tüketimine sebep olmaktadır. Bitcoin madenciliği için tahminlenen enerji tüketimi 2023 yılı için 119.81 TWh’dır. Bu tüketim miktarı, Ukrayna(117), Norveç(116), Pakistan(114) gibi bir çok ülkenin toplam enerji tüketiminden fazladır. Tüketim miktarı, blockchain’e katılan madenci sayısı ile doğru orantılıdır. Dolayısı ile Bitcoin fiyatı yükseldiği zaman sisteme katılan madenciler de arttığı için Bitcoin fiyatı ve enerji tüketimi arasında bir doğru orantı bulunur. Yeşil enerji kullanımını arttırmak ve karbon emisyonunu azaltmak için bazı madenciler kazı işlemini yapmak için gereken enerjiyi doğal kaynaklardan temin etmeye çalışmaktadır.
Kayıt olun ve kimlik doğrulayın
Nakit hesabınıza TL yatırın
Önde gelen platformlara ve ürünlere erişin